Silaža je dobar izvor vlakana, sa dodatom vrednošću visoke energije i visokomsvarljivošću za mlečne krave. Međutim, mikotoksini mogu imati štetan uticaj na kvalitet ivrednost sili...
Do danas, lečenje goveđeg mastitisa pretežno se bazira na upotrebi antibiotika. Međutim, oni nisu potpuno efikasani i doprinose do pojave rezinstecije unutar sojeva mikroorganizama. Stoga postoji potr...
Na trenutnom međunarodnom tržištu mleka, povećanje količine proizvodnje mleka više nije relevantno zbog niskih cena. Sada više nego ikada, proizvodnja više mlečnih masti i ...
Zdrav početak laktacije je neophodan zbog dobre proizvodnje mleka i uspešne reprodukcije. Nažalost, mlečne krave pokazuju povećanu pojavu metaboličkih i infektivnih bolesti tokom postpartalnog ...
Proizvođači mleka širom sveta uvek traže načine za povećanje unosa hrane pre telenja, smanjivanje metaboličkih i zaraznih bolesti, povećanje mleka i komponenti mleka i poboljšanje reprod...
Osiguranje dobrog početka je ključ za uspešnu laktaciju. Šta god da se desi u toku perioda tranzicije - dobro ili loše - označava ostatak laktacije. Reprodukcija i proizvodni uspe...
Da bi dobili kvalitetno mleko neophodno je obezbediti odgovarjuće uslove za mužu i skladištenje mleka kako nebi došlo do njegovog kvarenja jer lako upija mirise i prašinu iz okoln...
Oko 40 dana pre i 60 dana posle teljenja, krava se nalazi u najdelikatnijem stanju. U ovom periodu joj je potrebna dodatna pažnja, jer se njena situacija znatno menja i to donosi razlike i po zdravlje...
1. Briga o novorođenčadimaGotovo 20% novorođene jagnjadi umire pre zalučenja. Osamdeset procenata tih gubitaka dolazi u toku prvih 10 dana nakon rođenja. Dobra briga o jagnjadima može značajno povećat...